Vad gäller för företagsjulklappar?

När julen närmar sig börjar det bli dags för företag att fundera på julklappar till sina anställda. Som företag får man lov att ge i princip vad som helst till sina anställda i julklapp. Skall det däremot vara avdragsgillt (skattefria) så finns det ett par regler företag bör förhålla sig till.

Julgåvor till anställda är skattefria för de anställda om:

  • värdet inte överstiger 450 kronor inklusive moms (360 kronor ex.moms). I värdet inräknas inte fraktkostnader. Om värdet är högre blir gåvan skattepliktig från första kronan,
  • julgåvan inte är kontanter. Skattefriheten gäller inte gåvor som lämnas i pengar. Med pengar jämställs andra betalningsmedel som check eller postväxel. Gåva i form av presentkort som inte kan bytas mot pengar kan vara skattefri. Läs mer i Skatteverkets ställningstagande Presentkort i gåva till anställda.

Ger man en gåva som är dyrare än 450 kronor inklusive moms får företaget inte göra avdrag och börja skatta från första kronan. En gåva från arbetsgivaren i form av ett presentkort som ger rätt till rot- eller rutarbete för ett visst angivet belopp kan godtas som skattefri gåva även om presentkortet vid inlösen kan ge den anställde rätt till skattereduktion. Läs mer i Skatteverkets ställningstagande Husarbete som skattefri gåva till anställda.

Julklappar

Det finns idag en hel uppsjö med företag som på olika sätt erbjuder julklappar till företagens anställda. Antingen väljer företagen ut presenter till sina anställda genom diverse foldrar, kataloger eller webbshoppar eller så väljer de anställda själva ut det de önskar ur ett sortiment. Det kan vara en mycket bra idé att som företag ge någon sorts julklapp till sina anställda, det är relationsbyggande, visar på tacksamhet och generositet. Det kan i sin tur leda till att de anställda känner sig mer motiverade och jobbar lite hårdare när det behövs. Den vanligaste julgåvan är presentkort (en tredjedel). Andra vanliga julgåvor är livsmedel, köksredskap och kläder. Nio av tio anställda är alltid eller ibland nöjda med sina julgåvor.

Ett företag som erbjuder julklappar till dem anställda är..