För alla människor handlar livet i någon mån, om än på olika sätt, att vara så lycklig som möjligt. Livet erbjuder under sina många skeenden en uppsjö av lyckliga stunder och händelser som etsar sig fast extra djupt i våra minnen. Första skoldagen, studenten, första dagen på drömjobbet, dagen vi träffar den speciella personen som med tiden blir vår äkta hälft, födseln av våra barn och all lycka de skänker oss är tillfällen vars betydelse är svår att uttrycka i ord. Minnen som skapas med alla underbara människor kom vi i olika kontexter och av olika anledningar stöter på under livets framfart innebär lycka som vi alla behöver för att finna livet meningsfullt. Att vi har turen att leva just i Sverige och i nuvarande tidsepok är fantastiska förutsättningar för ett långt och lyckligt liv. Men lyckan går hand i hand med sorgen längs livets krokiga stig. De flesta av oss har varit där, i situationen då alla vardagliga bekymmer plötsligt känns helt oviktiga och man drabbas av en skrämmande klarsynthet angående vad som är viktigt här i livet. Situationen jag talar om är givetvis då en av våra nära och kära går bort och lämnar oss att fortsätta vår resa genom jordelivet på egen hand.

En bortgång av en nära anhörig är bland det svåraste och jobbigaste man som människa kommer uppleva rent känslomässigt. Förutom den självklara sorgen och förtvivlan vänds vardagen upp-och-ner och man står plötsligt med både sorgearbete och praktiska detaljer som måste tas om hand om. Det mest akuta som behöver ombesörjas är själva begravningen av den bortgångne. Hur stort projekt detta blir beror på från familj till familj. En del personer efterlämnar tydliga instruktioner och önskemål på hur de vill att jordfästelsen ska gå till, och i andra fall vet familjemedlemmar hur den avlidne ville ha det. I andra fall är det lite svårare då det inte finns några tydliga önskemål eller instruktioner angående hur det ska gå till och i detta fall är det upp till nära och kära att bestämma hur arrangemanget ska genomföras, vilket i de flesta fall går bra då de känner den avlidne väl. Det är däremot mer praktiskt arbete än vad man kan tro att arrangera en begravning och med tanke på det sorgearbete man står inför är det inte alltid lätt att klara av det på egen hand.

Lösningen på detta problem är att kontakta en begravningsbyrå som har till uppgift att bistå och hjälpa anhöriga med allt från arrangemang och dödsannons till beställning av kista och blomsterbeställning. Begravningsakten är en viktig händelse då den utgör ett minne för livet och möjligheten för alla nära och kära att ta ett vackert och värdigt adjö till den avlidne. För besökarna tjänar den även till att sätta punkt på ett fint sätt och underlättar därmed sorgearbetet. Begravningsbyrån hjälper alltså till med alla praktiska detaljer och frågor angående begravningen, men erbjuder ofta även juridisk hjälp angående dödsbo och arvsskifte då det inte är helt enkelt och något som man är pigg på att ansvara för helt på egen hand då man precis förlorat en anhörig. Begravningsbyråer riktar sig oftast till den lokala orten med omnejd och finns därför över hela landet, bland annat i Malmö. Även om en begravningsbyrå kan hjälpa till med en hel del angående själva begravningen finns det en del man som anhörig behöver tänka på vid ett dödsfall. En del ordnas automatiskt, exempelvis att dödsbeviset skickas in till skatteverket som även ordnar med folkbokföringen och notifierar större myndigheter. Andra saker behöver man som anhörig ta hand om själv. Framförallt gäller det uppsägning av olika typer av abonnemang, försäkringar och medlemskap i olika föreningar.